Καραντίνα-Διατροφή : Ποιος θα βγει νικητής;

Καραντίνα- Διατροφή: Ποιος θα βγει νικητής;

Η καραντίνα καλά κρατεί. Ενώ αρχικά πιστεύαμε ότι θα ήταν υπόθεση 2 εβδομάδων, τα γεγονότα μας θέλουν κλεισμένους στα σπίτια μας για 1-1,5 μήνα. Ο προβληματισμός των περισσοτέρων αυτό το διάστημα είναι πως θα καταφέρουν να διαχειριστούν την πρόσληψη τροφής και το βάρος τους, καθώς οι συνθήκες της καθημερινότητάς μας έχουν αλλάξει βίαια. Έχουμε πολύ περισσότερο ελεύθερο χρόνο, τον οποίο αναγκαστικά αξιοποιούμε μέσα στο σπίτι μας, άρα τα ντουλάπια και το ψυγείο είναι πιο κοντά από ποτέ.

Και το ερώτημα είναι το εξής:

Τι μπορούμε να κάνουμε για να οργανώσουμε τη διατροφή μας και να μην τσιμπάμε όλη την ημέρα;

Ας δούμε λοιπόν στα γρήγορα κάποια tips που θα μας βοηθήσουν να οργανωθούμε διατροφικά

  1. Προγραμματίζουμε το εβδομαδιαίο μας πρόγραμμα διατροφής.

Στην αρχή κάθε εβδομάδας ή στο τέλος της κάθε εβδομάδας, γράφουμε σε ένα χαρτί αναλυτικά τα γεύματα που θα κάνουμε ημερησίως μέσα στην εβδομάδα. Έτσι, θα ξέρουμε ακριβώς τι θα πρέπει να φάμε, αλλά και που μπορεί να ξεφύγαμε.

  1. Προγραμματίζουμε τις αγορές μας από το Super Market

Με βάση το πρόγραμμα διατροφής που έχουμε συντάξει κάνουμε μία λίστα η οποία περιλαμβάνει μόνο τα απαραίτητα ψώνια μας από το Super Market. Με αυτό τον τρόπο δε θα ψωνίζουμε περιττά πράγματα, όπως σνακ πλούσια σε ζάχαρη, αλάτι και λιπαρά, αλλά ούτε θα υπερ- ψωνίζουμε προϊόντα τα οποία θα καταλήξουν στα σκουπίδια.

  1. Αποφεύγουμε τις περιττές βόλτες στην κουζίνα.

Πηγαίνουμε στην κουζίνα μόνο όταν είναι απαραίτητο και οργανώνουμε τις δουλειές μας στο χώρο της κουζίνας, ώστε να τις κάνουμε όλες μαζί. Όσο πιο συχνά μπαίνετε στην κουζίνα, τόσο πιο πιθανό είναι να τσιμπήσετε κάτι.

  1. Διαχωρίζουμε τη συναισθηματική από την βιολογική πείνα.

Κάθε φορά που θέλουμε να φάμε κάτι, κάνουμε την ερώτηση στον εαυτό μας: Τώρα πεινάς πραγματικά; Πολλές φορές τρώμε σε απάντηση αρνητικών συναισθημάτων, όπως αγανάκτηση, στεναχώρια, στρες. Η απάντηση σε αυτά τα αρνητικά συναισθήματα δεν είναι το φαγητό. Ειδικά σε αυτή την περίοδο, η συναισθηματική πείνα είναι σε έξαρση. Πάρτε το χρόνο, ώστε να μπορέσετε να διακρίνετε τι «ζητάει» το σώμα σας την εκάστοτε χρονική στιγμή.

  1. Μαγειρεύουμε υγιεινές συνταγές.

Τώρα που έχουμε άφθονο ελεύθερο χρόνο μπορούμε να κάνουμε υγιεινές εκδοχές γευμάτων που ήδη καταναλώνουμε. Δηλαδή αντί να μαγειρέψουμε κοτόπουλο με ρύζι, μπορούμε να κάνουμε κοτόπουλο με ρύζι και χρωματιστές πιπεριές. Αντί να κάνουμε σούπα με ρεβίθια, μπορούμε να δοκιμάσουμε μία ρεβιθοσαλάτα. Είναι ευκαιρία να μαγειρέψουμε, ώστε να αποθηκεύσουμε σε τάπερ γεύματα στην κατάψυξη, για να τα έχουμε διαθέσιμα για το επόμενο διάστημα, που θα επιστρέψουμε στην δύσκολη καθημερινότητα. Σε αυτό το σημείο να τονίσω, πως επειδή έχουμε χρόνο, δε σημαίνει πως μαγειρεύουμε κάθε μέρα και από ένα διαφορετικό γλυκό. Όσο πιο πολλά γλυκά έχετε στο σπίτι σας, τόσο πιο πιθανό είναι να τα καταναλώσετε.

  1. Αφιερώνουμε χρόνο στα γεύματά μας.

Τρώμε αργά, σε ήρεμο περιβάλλον και όχι μπροστά από μία οθόνη τηλεόρασης ή κινητού. Είναι ευκαιρία τώρα στην καραντίνα, να δώσουμε χρόνο στα γεύματά μας, ώστε να αντιλαμβανόμαστε την ακριβή ώρα που χορταίνουμε. Επίσης, ενθαρρύνουμε τα οικογενειακά γεύματα. Αυτό το διάστημα, η πιθανότητα να είναι όλη η οικογένεια μαζεμένη στο σπίτι είναι πολύ μεγάλη. Επιδιώκουμε να τρώμε όλοι μαζί στο τραπέζι, ώστε να περνάμε ποιοτικό χρόνο.

  1. Αξιολογούμε τις ενεργειακές μας ανάγκες.

Οι μέρες της καραντίνας είναι κατά κύριο λόγο μέρες καθιστικής ζωής. Αν το πρότερο διάστημα κάναμε ούτως ή άλλως μία καθιστική ζωή, τότε η ενεργειακή μας δαπάνη δεν έχει μειωθεί πολύ. Αν όμως είχαμε μία καθημερινότητα με κίνηση, τότε η καραντίνα έχει μειώσει πολύ την ενεργειακή μας δαπάνη και άρα τις ενεργειακές μας ανάγκες. Άρα, προσπαθούμε να αυξήσουμε τις καύσεις μας είτε μέσω άσκησης μέσα στο σπίτι είτε με περπάτημα σε μέρη χωρίς συνωστισμό, ή μειώνουμε την ενεργειακή μας πρόσληψη μέσω της διατροφής. Το κλειδί στην τελευταία περίπτωση είναι ο έλεγχος των μερίδων.

Η καραντίνα είναι μία κατάσταση η οποία ήρθε βίαια στη ζωή μας. Ωστόσο, το πως θα τη διαχειριστούμε είναι στο χέρι μας. Θα μείνουμε άπραγοι και απλά θα περιμένουμε να τελειώσει ή θα την «εκμεταλλευτούμε» προς όφελός μας για να εντάξουμε υγιεινές συνήθειες στην καθημερινότητά μας και να ξεκινήσουμε δραστηριότητες που δεν τις κάναμε γιατί δεν είχαμε το χρόνο; Νομίζω η απάντηση είναι αυτονόητη.

Ζωή Σαμαρά

Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, M.Sc

τηλ. 2410 288053

instagram: @dieticious_sam

Comments 0

Αφήστε μια απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: