Η ΟΣΦΥΑΛΓΙΑ ΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ
Η λήξη της καραντίνας και η επαναφορά στους φυσιολογικούς ρυθμούς της ζωής συνεπάγεται και την επιστροφή στο γυμναστήριο για ένα σημαντικό ποσοστό ανθρώπων.
Ένα από τα πιο ενοχλητικά συμπτώματα όσων γυμνάζονται καθημερινά είναι και η οσφυαλγία,ο πόνος στην οσφυική μοίρα της σπονδυλικής,δηλαδή τη μέση.
Η πιο συχνή αιτία οσφυαλγίας είναι η μυική διάταση(muscle strain). Αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσουν οσφυαλγία έχουν οι καπνιστές,όσοι έχουν περιττά κιλά,αυτοί που λόγω εργασίας είναι αναγκασμένοι να κάθονται για μεγάλο χρονικό διάστημα και όσοι κατά τη δραστηριότητα τους σηκώνουν βάρος ή υποβάλλουν τη σπονδυλική τους στήλη σε δονήσεις.
Την οσφυαλγία μπορεί να συνοδεύει κάποιου βαθμού δυσκαμψία και δυσκολία στην επίκυψη(σκύψιμο εμπρός).Πότε κρίνεται απαραίτητη η εκτίμηση από ορθοπαιδικό? Όταν το σύμπτωμα επιμένει και κάνουν την εμφάνιση τους νευρολογικά συμπτώματα όπως πχ μούδιασμα στα κάτω άκρα ή αλλαγές στην αισθητικότητα ή σε περίπτωση ταυτόχρονης ισχιαλγίας(πόνος που γίνεται αντιληπτός από ψηλά στο γλουτό και μπορεί να φτάνει μέχρι τα δάκτυλα των ποδιών) ή ακόμα περισσότερο σε απώλεια μυικής ισχύος (όταν υπάρχει η αίσθηση πως το κάτω άκρο έχει χάσει δύναμη)
Ειδικά στο γυμναστήριο οι λόγοι που μπορεί να προκαλέσουν οσφυαλγία είναι αρκετοί.Η άρση βάρους απότομα και με κακή τεχνική πχ σε απόσταση από τον κορμό.Οι επαναλαμβανόμενες κινήσεις της σπονδυλικής στήλης και ιδιαίτερα οι στροφικές.Η ξαφνική αύξηση της έντασης και της συχνότητας του προγράμματος.Η ενασχόληση με μία καινούργια αθλητική δραστηριότητα ή άσκηση που δεν είναι τόσο γνώριμη.Οι δραστηριότητες που προκαλούν κραδασμούς στη σπονδυλική στήλη και τα αθλήματα επαφής.Η κακή στάση του σώματος και η παραμελημένη μυική ενδυνάμωση των μυικών ομάδων του ΄΄πυρήνα΄΄ (κοιλιακοί και ραχιαίοι)
Στις περισσότερες περιπτώσεις αρκούν λίγες ημέρες αποχής από τη δραστηριότητα,ζεστά επιθέματα(ΟΧΙ ΟΜΩΣ ΣΤΗΝ ΟΞΕΙΑ ΦΑΣΗ!!!) και ίσως κάποιο μυοχαλαρωτικό σκεύασμα ή αντιφλεγμονώδες.
Όταν η οσφυαλγία επιμένει μπορεί να χρειαστεί απεικονιστικός έλεγχος (σε πρώτο στάδιο απλή ακτινογραφία), φυσιοθεραπεία και πιο επιθετική φαρμακευτική αγωγή.
Είναι πολύ σημαντικό η επαναφορά στην αθλητική δραστηριότητα να γίνεται ομαλά,σταδιακά και χωρίς βιασύνη.Με σταδιακή αύξηση της εντασης και της συχνότητας της προπόνησης
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Σ. ΔΡΑΚΟΣ MD
ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ
ΑΣΚΛΗΠΙΟΥ 31 3ος όροφος,41222
2414004521
6937382002
drakosth@hotmail.com
Αφήστε μια απάντηση